Բնության արձագանքը եւ ԱԲ ձայնը. բույսերի նոր պաշտպանություն

Այո, դրանք օգնում են պաշտպանել բերքը միջատների հարձակումներից եւ հիվանդություններից: Բայց ավելի ու ավելի հաճախ հարցեր են առաջանում՝ ի՞նչ է լինում մեր սննդի հետ նման վերամշակումից հետո։ Արդյո՞ք այդ նյութերն անվտանգ են մարդկանց համար:
Ինչո՞ւ են ալերգիաները, մարսողական խանգարումները եւ նույնիսկ քրոնիկական հիվանդություններն ավելի ու ավելի կապվում այն բանի հետ, թե ինչ ենք մենք ուտում: Մինչդեռ, ագրոքիմիական արդյունաբերության հայտնվելուց շատ առաջ մեր նախնիները գիտեին, թե ինչպես պաշտպանել բույսերը վնասատուներից՝ օգտագործելով բնական, պարզ եւ արդյունավետ մեթոդներ: Այդ մեթոդները ոչ միայն չեն վնասել մարդկանց, այլեւ հաճախ պարզվել է, որ դրանք էկոլոգիապես մաքուր են, տնտեսող եւ զարմանալիորեն խելացի:
Կանաչ դիվանագիտություն. ինչպես են բույսերը պայմանավորվում միմյանց հետ
Նախկինում մարդիկ մշակաբույսեր էին աճեցնում՝ հենվելով բնության իմաստության վրա: Նրանք տնկել են բույսերն այնպես, որպեսզի դրանք օգնեն միմյանց՝ ստեղծելով պաշտպանների ու օգնականների իսկական թիմ ակոսներում ու այգիներում։ Կարտոֆիլը տնկվում էր սովորական շարքերով, սխտորը տեղադրվում էր դրանց միջեւ կամ եզրերի երկայնքով յուրաքանչյուր 15–20 սմ-ը մեկ, որպեսզի վախեցնի կոլորադյան բզեզին: Նաստուրցիան եւ կալենդուլան (վաղենակ) ցանվում էին թփերի միջեւ շախմատաձեւ. ծաղիկները շեղում էին միջատներին, իսկ ակոսի ծայրերում գտնվող լոբիները հարստացնում էին հողը: Լոլիկները՝ քնքուշ եւ քմահաճ, շրջապատում էին ռեհանով. յուրաքանչյուր բույսից 20 սմ հեռավորության վրա գտնվող մի քանի թփեր՝ բուրմունքն ուժեղացնելու եւ մորեխներից պաշտպանելու համար, իսկ մաղադանոսն ու կալենդուլան տեղադրվում էին շարքերի միջեւ կամ եզրերի երկայնքով՝ թողնելով բավականաչափ օդ: Վարունգը տնկվում էր մի շարքով՝ ընդմիջվելով 2–3 բույս սամիթով եւ բողկով. սամիթը գրավում էր փոշոտողներին, իսկ բողկը արագ բերք էր տալիս եւ տարածություն ազատում։ Լոբին աճեցվում էր հենարանների եզրերի երկայնքով՝ ստվերի եւ պաշտպանության համար:
Խոցելի եւ խնամք պահանջող կաղամբը մորեխից ու ճանճից պաշտպանելու համար դրա գլխից 30-40 սմ հեռավորության վրա շրջապատում էին անանուխով եւ եղեսպակով, իսկ շարքերի միջեւ տնկում էին նեխուր՝ ըստ անհրաժեշտության ստվերից խուսափելու համար։ Գազարն ու սոխը հերթափոխվում էին յուրաքանչյուր 20-25 սմ-ը մեկ. նրանց սուր բույրերը շփոթեցնում էին վնասատուներին, իսկ եզրերի երկայնքով սխտորը հավելյալ պաշտպանություն էր ավելացնում: Ճակնդեղը տնկվում էր շարքերով, որոնց միջեւ ցանում էին սպանախ կամ հազար՝ հողը արեւից պաշտպանելու եւ խոնավությունը պահպանելու համար, իսկ սոխը հերթափոխում էին եզրերով կամ մի քանի շարքով՝ հողը ախտահանելու համար։ Ելակը հողի վնասատուներից պաշտպանում էին սխտորով՝ 1-2 պճեղ թփերի միջեւ, սպանախը՝ շարքերի միջեւ՝ հողը ծածկելու համար, իսկ կալենդուլան՝ եզրերով կամ անկյուններում՝ ստեղծելով կենդանի եւ օգտակար եզրագիծ։
Այգիներում նույնպես կարգուկանոն էր տիրում։ Ծիրանենին երբեք չեն տնկել խնձորենիների, բալենիների կամ դեղձենիների մոտ, քանի որ սնկային հիվանդություններով վարակվելու մեծ վտանգ կա։ Ծիրանենին շրջապատում էին նարդոսի, եղեսպակի եւ կալենդուլայի օղակով՝ բնից 50-70 սմ հեռավորության վրա, այս խոտաբույսերը տնկվում էին յուրաքանչյուր 30-40 սմ-ը մեկ՝ ստեղծելով բուրավետ գոտի սնկերի դեմ։ Խաղողը, որը սիրում է հենարան, տնկում էին ռեհանով կամ սամիթով շրջապատված, արմատից 30 սմ հեռավորության վրա, իսկ թփերի արանքում դրվում էին կիտրոնի եւ եղեսպակ։ Արմատները պաշտպանելու եւ հողը լավացնելու համար խաղողի որթերի տակ ցանում էին թավշենի կամ կալենդուլա։
Նրանք փորձում էին նռան ծառի մոտ տնկել լոբի, ոլոռ կամ սիսեռ՝ ցողունի շրջանագծի երկայնքով, բնից 40-50 սմ հեռավորության վրա՝ հողը ազոտով հագեցնելու համար, իսկ դրանց միջեւ տնկում էին ուրց, խնկենի եւ անանուխ, այս ամենը վախեցնում էր մորեխներին եւ մրջյուններին:
Ահա թե ինչպես են մարդիկ «յոլա գնացել» առանց քիմիական նյութերի՝ վստահելով բույսերին եւ նրանց բնական ուժին: Խոսքը ոչ միայն սննդի աճեցման մասին էր, այլեւ հավասարակշռություն ստեղծելու, որտեղ յուրաքանչյուր մշակաբույս իր դերն է ունեցել: Այսօր, երբ թունաքիմիկատների ազդեցությունն ավելի ու ավելի նկատելի է դառնում, այս հին մեթոդները ոչ միայն տեղին են, այլեւ կյանք փրկող՝ պարզ, ժամանակի փորձությնաը ենթարկված եւ առողջության համար անվտանգ։ Միակ խնդիրն այստեղ այն է, որ նման մեթոդներ կիրառելու համար մեծ տարածք է անհրաժեշտ, մինչդեռ Հայաստանում դա միշտ չէ, որ հնարավոր է՝ հաշվի առնելով փոքր գյուղացիական տնտեսությունները, որոնք իրենց առջեւ խնդիր են դրել փոքր հողամասում մեծ քանակությամբ մեկ տեսակի ապրանք աճեցնել։
Նորարարական վախեցնողներ՝ կենսաբանական ազդանշանների հիման վրա
Այսօր ժամանակակից տեխնոլոգիաները տեղում կանգնած չեն մնում, ավելի ու ավելի մեծ ուշադրություն է դարձվում բույսերը վնասատուներից պաշտպանելու նորարարական մեթոդներին: Այդպիսի լուծումներից են կենսաբանական ազդանշանների վրա հիմնված վանող միջոցները: Այս սարքերն աշխատում են՝ ընդօրինակելով բնական ազդանշանները, որոնք բույսերն օգտագործում են միջատներին վանելու համար: Դրանք արձակում են քիմիական նյութեր, ինչպիսիք են ցնդող օրգանական մոլեկուլները, որոնք բույսերն արձակում են գրոհի ժամանակ, կամ ձայնային եւ ուլտրաձայնային ալիքները, որոնք ընդօրինակում են բնության տագնապային ազդանշանները, որոնք ազդում են վնասատուների նյարդային համակարգի վրա:
Արհեստական բանականությունը կենտրոնական է այս տեխնոլոգիաների համար: ԱԲ-ը վերլուծում է սենսորների եւ տեսախցիկների տվյալները, որոնք տեղադրված են վանողների վրա, հետեւում են միջատների գործունեությանը, շրջակա միջավայրի պայմաններին եւ բույսերի վարքագծին: Այս տեղեկատվության հիման վրա համակարգերը կարգավորում են ազդանշանների հաճախականությունն ու ինտենսիվությունը՝ ընտրելով ազդեցության ամենաարդյունավետ մեթոդը։ Օրինակ, Հնդկաստանում չիլի աճեցնող ֆերմերները ԱԲ-ը օգտագործում են վնասատուների ակտիվությունը եւ եղանակային պայմանները վերլուծելու համար՝ օգնելով նրանց թիրախավորել ուլտրաձայնային ազդանշանները՝ միջատներին վանելու եւ բերքի բերքատվությունը բարձրացնելու համար: Իսկ խնձորենիների համար արհեստական բանականությամբ աշխատող սարքերը, ինչպիսին Trapview-ն է, կարող են նույնականացնել մորեխը եւ կանխատեսել դրա տարածումը` բարձրացնելով բերքի որակը 5 տոկոսով եւ խնայելով միլիոնավոր քիմիկատներ:
Սակայն առայժմ նման վանող միջոցները չեն կարող ամբողջությամբ փոխարինել քիմիական մեթոդներին։ Նրանց արդյունավետությունը սահմանափակ է. ոչ բոլոր վնասատուներն են արձագանքում կենսաազդանշաններին, եւ գործողության շրջանակը կախված է եղանակից եւ տեղանքից: Բացի այդ, սարքերը պահանջում են կանոնավոր կարգավորում եւ մոնիթորինգ, ինչը մեծ տնտեսություններում դրանց օգտագործումը դարձնում է թանկ եւ աշխատատար: Այնուամենայնիվ, դրանք դառնում են կարեւոր էկոլոգիական քայլ՝ լրացնելով ավանդական մոտեցումները:
Համատեղ տնկման մեթոդի հետ նոր տեխնոլոգիաների համադրման հեռանկարները
Ներկայում գյուղատնտեսական տեխնոլոգիայի ամենահեռանկարային ոլորտներից մեկը կարող է լինել կենսաազդանշանային վանող միջոցների համակցումը համատեղ տնկման մեթոդի հետ: Այս համադրությունը մեծացնում է բույսերի պաշտպանության արդյունավետությունը, բարելավում հողի վիճակը եւ նվազեցնում կախվածությունը քիմիական պեստիցիդներից: «Կոմպանյոն» բույսերը, ինչպիսիք են սխտորը, կալենդուլան կամ նաստուրցիան, բնական պատնեշ են ստեղծում վնասատուների դեմ, մինչդեռ արհեստական բանականությունը վանող միջոցները հարմարվում են հողի եւ շրջակա միջավայրի փոփոխություններին՝ ուժեղացնելով այդ ազդեցությունը ճշգրիտ ազդանշաններով: Որոշ երկրներ սկսել են ակտիվորեն կիրառել այս մոտեցումը։ Օրինակ՝ Ավստրալիայի բամբակի դաշտերում արհեստականբանականությամբ աշխատող դրոնները գտնում են տարածքներ, որոնք պաշտպանության կարիք ունեն, իսկ հատիկաընդեղենը հարստացնում է հողը ազոտով՝ օգնելով նվազեցնել թունաքիմիկատների պատճառած կորուստները եւ բարելավել բերքատվությունը:
Հայաստանում համալիր պաշտպանությունը առնվազն կարելի է սկսել խաղողի մշակությունից՝ որպես հանրապետության համար ամենահեռանկարային մթերքներից մեկի։ Տեղացի ֆերմերները կարող են ռեհան եւ եղեսպակ տնկել մորեխների դեմ պայքարելու համար՝ միաժամանակ օգտագործելով այնպիսի համակարգեր, ինչպիսին է SupPlant's AI Doctor-ը, որը կվերահսկի խաղողի որթերը յուրաքանչյուր 30 րոպեն մեկ՝ կարգավորելով ոռոգումը չոր կլիմայի համար եւ կանխելով հիվանդությունները: Սա նվազագույնի կհասցնի ազդեցությունը բնության վրա՝ պահպանելով տարածաշրջանի հարուստ կենսաբազմազանությունը:
Այս համադրումը ճանապարհ է բացում դեպի էկոլոգիապես մաքուր գյուղատնտեսություն, որտեղ բարձր բերքատվությունն ուղեկցվում է շրջակա միջավայրի եւ մարդու առողջության հանդեպ հոգատարությամբ։ Նախնիների փորձը եւ գիտության ձեռքբերումները միասին ստեղծում են ապագա, որտեղ ուտելիքը մնում է անվտանգ եւ օգտակար։