Ո՞ր բանջարեղենն է ամռանն ամենից օգտակար
Ամռանը Հայաստանում մրգերի և բանջարեղենների «բում է»: Սննդաբանները նշում են, որ ցանկալի է ուտել սեզոնային միրգ և բանջարեղեն:
Թարմ կանաչի
Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս հնարավորինս շատ թարմ կանաչի օգտագործել: Կանաչեղենը կարելի է ավելացնել աղցաններում, տաք ապուրներում և պարզապես ուտել այն:
Կանաչին խորհուրդ է տրվում և հաճախ ավելացվում է մսի խճողակի մեջ, քանի որ այն օգնում է առավել հեշտ մարսել սպիտակուցային սնունդը:
Կանաչիներից գրեթե բոլորի մեջ կան բուսական յուղեր, բնական հակաօքսիդանտներ, ֆոսֆոր և կալիում:
Կարելի է ամենաօգտակար բանջարեղեններից և կանաչեղենից պատրաստել աղցան: Սննդաբանները խորհուրդ են տալիս աղցանը համեմել վիտամին C-ով, քանի որ այն բարձրացնում է իմունիտետը և օրգանիզմը պատրաստում ապագա ցրտերին:
Բացի դրանից, նման աղցանը հարուստ կլինի ֆոլաթթվով։
Կաղամբ, ծաղկակաղամբ, բրոկկոլի
Ցանկացած կաղամբ՝ գունավոր թե սովորական, հարուստ է հակաօքսիդանտներով:
Բժիշկները նշում են, որ հակաօքսիդանտները կարող են օգնել հաղթահարել գերհոգնածությունը և սթրեսը:
Լոլիկ
Ամռան ամենաճանաչված և սիրելի բանջարեղենն է, որը շատ օգտակար է:
Լոլիկում առկա լիկոպին հակաօքսիդանտը նպաստում է անոթների ամրացմանը, հյուսվածքների միջոցով տարբեր օրգաններ թթվածնի ներթափանցմանը: Բացի դրանից, լոլիկը կանխում է քաղցկեղի առաջացումը:
Սպանախ
Սպանախի մեջ պարունակվող անտոցիան կոչվող հատուկ նյութն ունակ է նվազեցնել մարդու բջիջներում բացասական փոփոխությունների տեմպը:
Դա հատկապես կարևոր է ուռուցքային գործընթացի կանխման համար:
Սպանախի մեջ առկա է մեծ քանակությամբ մագնիում, ֆոսֆոր երկաթ, վիտամին K:
Նշենք, որ մասնագետները խորհուրդ չեն տալիս օգտագործել հասուն սպանախ, քանի որ այն կարող է երիկամային քար առաջացնել, սակայն երիտասարդ սպանախը կարող է օրգանիզմին միայն օգուտ բերել։
Բուլղարական պղպեղ
Մասնագետները կարծում են, որ սնվելիս մարդը պետք է նաև հաճույք ստանա, ուստի ցանկալի է օգտագործել սնունդ, որի մեջ առկա է սերոտոնին՝ երջանկության հորմոն:
Սերոտոնինի բարձր քանակություն ունի հենց բուլղարական պղպեղը: Բացի դրանից, այս պղպեղի մեջ կա վիտամին А, Е և ֆոսֆոր:
Մի նկատառում. մարդիկ հաճախ տապակում են բանջարեղենը, մինչդեռ ձիթայուղով տապակելիս այն դառնում է վնասակար և կորցնում վիտամինները:
Բաժանորդագրվեք Top-News.am-ին Telegram-ում