3 միջոց՝ սուրճն անվտանգ դարձնելու համար
Այս թեմայով
Լավ սուրճը ոչ միայն հաճելի ժամանց է, այլև օգտակար: Կոֆեինը ամենահաճախ օգտագործվող պսիխոակտիվ նյութ է: Երկրագնդի բնակչության 80 տոկոսն ամեն օր այս կամ այն տեսքով օգտագործում է կոֆեին:
Մասնագետները վստահ են, որ սուրճի չափավոր օգտագործումը նվազեցնում է դեպրեսիան, ակտիվացնում ուղեղի աշխատանքը, նյութափոխանակությունը, թարմացնում և առույգացնում: Թեյը և շոկոլադը նույնպես կոֆեին են պարունակում, բայց հիմնական աղբյուրը, իհարկե, սուրճն է՝ մեկ բաժակը պարունակում է 30-300 մգ կոֆեին: Բացի այդ, սուրճը հարուստ է հակաօքսիդանտներով, ինչը նվազեցնում է քաղցկեղի և Ալցհեյմերի առաջացման հավանականությունը:
Վնասակար է, քանի որ․
1. Առաջացնում է կախվածություն:
2․ Չափից դուրս օգտագործումը կարող է գլխացավ, ճնշման տատանումներ, նյարդայնություն, քնի խանգարումներ առաջացնել:
Ինչպես սուրճը դարձնել անվտանգ
Նախ՝ պետք է վարել առողջ ապրելակերպ՝ քնել ոչ պակաս, քան 8 ժամ, ֆիզիկական վարժություններ կատարել կամ վազել առավոտյան, ճիշտ սնվել:
Բացի այդ․
1.Նվազեցնել շաքարի պարունակությունը: Փորձել սուրճը խմել առանց շաքարի:
2. Եփել սուրճը թղթե ֆիլտրի միջոցով: Առանց ֆիլտրի, ասենք, սովորական սրճեփի մեջ պատրաստած սուրճը պարունակում է կաֆեստոլ, որը բարձրացնում է խոլեստերինը:
3. Խմել օրական 2-3 բաժակից ոչ ավելի: Մասնագետներն այդ չափաբաժինը համարում են ամենաօպտիմալը: