Որոնք են քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը մեծացնող մթերքները
Ֆրանսիացի և բրազիլացի գիտնականների խումբը բացահայտել է վերամշակման բարձր մակարդակ անցած մթերքների օգտագործման և օնկոլոգիական հիվանդությունների զարգացման միջև կապը:
Ինչպես փոխանցում է РИА Новости-ն, ուսումնասիրության եզրակացության մեջ նշվում է, որ հացաբուլկեղենային մթերքները, նախուտեստները, գազավորված ըմպելիքները, եգիպտացորենի քաղցր փաթիլները, կիսաֆաբրիկատները և վերամշակված մսամթերքը համարվում են «ուլտրա վերամշակված»: Նման սննդամթերքն առանձնանում է շաքարի, յուղի և աղի բարձր պարունակությամբ, սակայն հարուստ չէ վիտամիններով և մանրաթելով:
Գիտնականները վերլուծել են նման մթերքների օգտագործման և կաթնագեղձի, աղու և շագանակագեղձի քաղցկեղի առաջացման միջև կապը: Այս եզրակացությունն անելու համար նրանք հետազոտություն են իրականացրել՝ 104 980 տղամարդու և կնոջ մասնակցությամբ, որոնց միջին տարիքը կազմել է 43 տարեկան: